2011. március 31., csütörtök

Chanel táska / Bag cake

Kedves barátnőm szülinapjára készítettem ezt a tortát. Ismét megemlíteném Farkas Vili tanfolyamát, ahol -mit ad Isten- éppen egy táska tortát mutatott be :) Még "frissiben" ki szerettem volna próbálni -nekem- hogyan működik.

A legnagyobb sütőtálcámat használtam (ami pont akkora mint a sütő belseje). A recept, alappiskóta, amit szintén Vilitől lestem:
8 db tojás kettéválasztva
160 g cukor
160 g liszt

A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra.
A sütőkarika alját kibéleljük sütőpapírral.
A tojás sárgáját habosra keverjük.
A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk. Olyasmi állaga legyen, mint a tejfölnek, amikor nincs kikeverve.
A felvert sárgáját és a felvert fehérjét óvatosan összeforgatjuk.
Apránként óvatos mozdulatokkal belekeverjük a lisztet.
Habkártyával a sütőkarikába szedjük, és felhúzzuk a karika széléig, így homorú formát adva a piskótának.
40 perc alatt készre sütjük a piskótát.
A töltelék trüffel krém volt, amihez a receptet a tanfolyamon kaptam (készül már a beszámoló, csak a képekre várok).
900ml tejszín (lehet fele állati, fele növényi, vagy csak növényi)
650gr étcsokoládé (ezzel híján voltam ezért Milka Noisette -t használtam... nagggyon finom volt így is!)
90-100gr cukor

Az étcsokoládét vízgőzön felolvasztjuk. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd a csokoládéval simára keverjük. Az elkészült híg krémet 1 éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnapra a krém besűrűsödik. Habverő géppel a legalacsonyabb fordulatszámon kezdjük el keverni, majd ha kezd fodrozódni, emeljünk a fordulatszámon. Vigyázzunk, mert ha túl sokáig keverjük, ki fog csapódni. Annyira keverjük ki, hogy éppen csak tartása legyen.

A piskótám széleit levágtam (ezt később még felhasználtam), majd egyenlő 4 részre vágtam. 
Kettőt egymás mellé tettem, majd félbevágtam (vízszintesen) és betöltöttem a krémmel. Kívülről is bekentem, majd fagyasztóba tettem. Kinyújtottam a fehér K2-t amit textil hatású sodróval mintáztam, majd por zafír fényű lüszterrel kentem be (legyező ecsettel -azt hiszem így hívják-). Az "anyagot" úgy helyeztem a tortára, hogy legyen bőven esése. Majd ment a hűtőbe pihenni.
 A másik két piskótalapból készült a táska. Az egyik lapot bekentem krémmel (habzsákból nyomtam), majd egy kb.5-6centis piskótacsíkot (a levágott széle részből) tettem az aljára, hogy amikor felállítom a tortát, ne egy tömb táskát kapjunk (magyarul az alja szélesebb legyen mint a teteje...). Majd a tetejére helyeztem a másik piskótalapot és bekentem kívülről. Fagyasztóban pihent kb. 20 percet... és jött az izgalmas része a műveletnek... :)) fel kellett állítani a fekvő táskát... Teljesen simán ment... nem csúszott szét, nem nyomódott be... (yiiipiiiii... :))
 
Most a táska hátulját (amin feküdt eddig a torta) is bekentem krémmel és vissza küldtem  15 perc relax-re a mélyhűtőbe.Piros Wilton gél állagú festéket kevertem a K2-be... nem vagyok varázsló :)) igen, igen... ezzel a festékkel sosem lehet pirosat készíteni... de nem is akartam... csak egy kis alapszínt amit aztán szépen letudok fújni pirosra... ;). Kinyújtottam a borításhoz szükséges nagyságot, kivágtam belőle az elejét és a hátulját. Ezeket gyémánt kiszúróval mintáztam meg. Felhelyeztem a tortámra. Lemértem az oldalait és a tetejét, majd pont akkora anyagot vágtam ki. Ezt is felragasztottam a tortámra. Az illesztésekhez süti kinyomóval nyomtam ki a műmarcipánt. Ezt is feltettem, eligazgattam a csatlakozásokat és piros színű airbrush festékkel színre fújtam. Lemértem a táska tetejét a cipzárhoz. Ehhez halvány sárgára begyúrt anyagot használtam, amit mintázás után alkoholban oldott arany (antigue gold) festékkel festettem be. Elkészítettem a kocsit és a húzókát vmint a két "C" betűt. Vártam kicsit a felhelyezéssel hogy a torta és a kiegészítők is száradjanak. Szerettem volna sok fázisképet készíteni, de annyira elkapott az alkotás, hogy már csak a végén vettem észre... elfelejtettem a képeket... :( Tehát felhelyeztem minden tartozékot a táskára, címkét készítettem az évről évre csak fiatalodó barátnőm nevével és -papír szerinti- életkorával :) és már kész is voltam! A táskám pedig egy gyors fényképezkedés után már indult is ünnepelni...
     

2011. március 29., kedd

Hello Kitty torta

Ugye milyen egyszerűnek tűnik? Én is így gondoltam... csak sütök egy kerek piskótát, fehérrel burkolom, masni, szemek, orr és a cicabajusz... :) Próbálom az időjárásra kenni a szétszórtságomat... de már a tavasz is megérkezett és 1000 ágról süt a napocska... Vki esetleg rájött már hogy hol a hibája az elméleti Hello Kitty tortagyártásomnak??? Hát persze, nem kerek a feje, hanem ovális és hiányoznak a fülek (amit a piskótából kellett volna kifaragni...)

Elkészítettem a kerek vizes piskótámat, megtöltöttem csokikrémmel, és sasoltam, méregedtem, végül fejet fogtam bánatomban... túl sokat kellett volna faragjak, hogy beleférjen a füle és arányos is maradjon... így kénytelen voltam belenyugodni, hogy eme cica bizony K2 füleket kap... Elkészítettem minden tartozékát, majd felragasztottam a tortára (ennél a fázisnál mindig teszek egy vízzel teli kicsi tálkát -Ikeás mécsestartó- és egy ecsetet (általában 6-os méret), bekenem a ragasztandó fül,orr,szem... hátulját és felhelyezem a tortára. Ha a tortát vizeznénk össze óhatatlan, hogy nagyobb területet nedvesítünk be ami viszont kilátszódhat a felragasztott rész körül... többen kértetek, hogy ehhez hasonló alap dolgokat is írjak le, tervben van egy bejegyzés, ahol ilyen apróságokra hívnám fel a figyelmet, ill.tisztáznék pár alap dolgot -pl. hogy mi is az a K2?). Na de vissza Kitty cicához... Gyors telefonálás után megtudtam, hogy az imádnivaló szülinapos manónak csigabiga a jele az oviban... Gyorsan sodortam pár csigát a tortához, csipkepapírra tettem, majd dobozba. És már úton is volt a kis ünnepelt felé... :)

2011. március 27., vasárnap

Gesztenyés Mercedes torta

Kissé le vagyok maradva  a blogírással, de igyekszem pótolni... Ezt a tortát múlt héten készítettem -mint a rendszámtáblán is látható- Zoli szülinapjára! :) Gesztenyés krémmel kérték... hadilábon álltam receptügyben, uh. megejtettem ilyenkor szokásos körtelefonomat. Klári barátnőm rögtön átküldte a receptet én pedig azon nyomban krémkészítésbe kezdtem...

Hozzávalók:
1 cs. tejszín ízű főzős puding
10dkg cukor
5ek liszt
5dl tej
2 dl víz 
25 dkg gesztenyemassza
0,5 l tejszín (növényi)
10dkg porcukor
A pudingport elkeverjük a cukorral, liszttel,tejjel  vízzel és a gesztenyemasszával. Főzzük sűrűre. Ha kész,levesszük  a tűzhelyről és habverővel jó habosra verjük fel (így nem lesz csomós kihűlt állapotban), azután zárjuk le a tetejét folpackkal és hagyjuk teljesen kihűlni..
Verjünk fel fél liter hulalát 10 dkg porcukorral. A gesztenyés krémet habverővel habosítsuk ki, majd fakanállal forgassuk össze a tejszínhabbal.


 Faragható piskótát készítettem, miután kihűlt, betöltöttem a krémmel. Forma tortánál -ha nem figyelünk- rengeteg anyag mehet a "kukába"... ezért igyekszem a kívánt alakhoz minél jobban hasonló formába sütni a piskótát! Most mégis sok lett a faragni valóm, hiszen a felső piskótát szinte egy lap miatt kellett csak megsütnöm...
Tehát elkezdtem a faragást... Én nem szoktam kinyomtatni a képet, inkább lementek többet, sok szögből a kért formáról és a laptop mellett faragom ki a piskótát. (Persze ennek van egy nagy hátránya... akármennyire is vigyázok, "munkás laptop" vált a kis kedvencemből... :( nem tudom mi lesz ha egyszer szervizbe kell vigyem... felnyitják és áll a fehér por a belsejében... :Đ És mi lesz ha megkóstolják a porcukor, keményítő, pudingpor, CMC por... egyvelegét... :ĐĐ) júúúúúúúúúúj!!!!...
Na de vissza a tortához... Kifaragtam, lekentem kívülről vékonyan a maradék krémmel, majd burkoltam. 
 
Az autót vízben oldott ezüst lüszter festékkel festettem meg ecsettel, az ablakokat pedig airbrushal. Elkészítettem az apró alkatrészeket... Nagy meglepetésemre, az ünnepelt első kérdése az volt: "Áruld már el, hogyan tudtad azt a kicsi "H" betűt és a csillagokat rátenni a rendszámtáblára???" Hát észrevette... :))) Teljesen boldog voltam :))) 
 Amikor belekezdünk egy tortába, minden olyan egyszerűnek tűnik a gondolatainkban... amikor  megmutatjuk a végeredményt akkor is olyan egyszerűnek tűnik... amikor viszont elkészítjük... hmmm... egyáltalán nem egyszerű... az apró részletektől lesz szebb, jobb, tökéletesebb... és a legtöbb idő az apró részletek kidolgozása... Mindenesetre én nagyon boldog voltam a szülinapos kérdésétől... amit csak megtetőzött amikor elárulta, hogy el is tette az egyik rendszámtáblát emlékbe!! :) Irultam-pirultam, de persze jól esett...
Ez volt a harmadik autóm... amit tanultam az előző kettőből, hogy a kerékre nagyon figyeljek.... hát most figyeltem... Mercis alufelnit kapott, megfestve, vékony gumival... csak nem szárítottam ki előző este... :( hol tudtam megfogni amikor fordítottam, tettem-vettem, pakoltam??? Hát persze hogy a kerekeknél... így sajnos azok eldeformálódtak... :((( Azóta jártam Farkas Vili tortadíszítő tanfolyamán (rengeteg -totálisan egyértelmű- dolgot láttam, hallottam, tanultam (írok is majd beszámolót hamarosan) uh. mostmár tudom a megoldást erre a problémára is... :)

   

2011. március 25., péntek

Torta és karamell verseny!!!!

Már lehet nevezni a 3. online cukrászversenyre! Lenke és Némó ismét megszervezte, már sokan neveztek is de még sokan -köztük én is- halogatjuk a beküldést! Rengeteg ötletem van... de nem árulhatom el, ugyanis ismét lesz közönségszavazás és tényleg arra lennénk kíváncsiak, hogy a látogatóknak! melyik torta tetszik a legjobban! Persze az arany, ezüst, bronz érmeket ismét neves szakmai zsűri ítéli oda:
Rózsa Krisztina - karamell szobrász,
Györgyicsek Péter - mestercukrász,
Lusztigh Mária - mestercukrász, karamell szobrász, cukrász szakoktató,
Göldner Tiborné - mestrecukrász, szakoktató,
Rimóczi László - Magyar Grillázs Szövetség elnöke,
Wenzelné Vígh Maja -Venesz díjas mestercukrász.

A heti tervben benne van a versenyművem!!! Már alig várom!!!
Mindenkinek másért fontos a verseny, nekem azért, hogy a -számomra- megvalósíthatatlannak tűnő tortát megvalósítsam... :)) De persze igaz a mondás "a kevesebb néha több"! :))
Ősszel ezt a tortát készítettem a versenyre:
Ma már persze mindent másképp csinálnék... és fogom is pár nap múlva!!!! :)
Aki pedig szeret sütögetni, díszíteni, csinosítani, jöjjön és csatlakozzon!!!!! Ez a legjobb lehetőség, hogy megmutassuk mit is tudunk!!! A versenyre ápr. 12-ig lehet nevezni!!!

Közben már javában tart a figura verseny, amit itt tudtok megnézni! Én ezzel a puli kutyával neveztem!

Jó sütögetést mindenkinek!!!! ;))

2011. március 23., szerda

Csíkozott rózsás tortácska :)


Esküvői tortához készült elő (kostoló szerű) tortának ez a tortácska... Du.5-kor szóltak, hogy másnapra dobjak össze vmit... :( közben a vár tortám már a hűtőben várta a befejezést... Dió hijján megegyeztünk egy csokis marcipános krémben...

Hozzávalók:
1cs. étcsokis puding
5ek cukor
3dl tej
10-15dkg marcipán
1dl növényi tejszín

Kicsi tejjel elkeverjük a pudingot és a cukrot, hozzáadjuk a maradék tejet és forrásig főzzük. Tűzről levéve belereszeljük (kislyukú reszelőn) a marcipánt. Addig keverjük míg teljesen feloldódik a krémben (vigyázzunk a marcipán mennyiségével, mert könnyen cukorbomba válhat a krémünkből...). A pontos mennyiséget azért nehéz megállapítani, mert rengeteg féle marcipán létezik, rengeteg féle arányban és mindenkinek más az ízlése édes íz téren... Tehát érezni fogjuk hogy mennyi marcipán az elég! Miután kihűlt óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá felvert tejszínt, majd hűtőben pihentetjük.

Vizes piskótát készítettem, amikor kellően kihűlt betöltöttem a krémmel. Természetesen kívülről is bekentem a tortám... majd fagyasztóba tettem. Fehér K2-vel burkoltam. Közben vonalzó segítségével csíkokat vágtam, amit mintázóval díszítettem. Por lüszterbe -száraz- ecsetet mártottam és megfestettem a csíkokat. Fehér K2-ből rózsabimbókat formáztam. Gyöngysor kivágóval elkészítettem a "golyókat". A tortámra helyeztem (pontosan kimérve!) a csíkokat, a rózsákat, vmint a gyönysort és KÉSZ!!!! Kb. 3óra alatt elkészültem vele! Még szerencse, hogy nem volt rá több időm, mert biztos elkezdtem volna a "még egy kicsit ide még egy kicsit oda" véget nem érő játékomat... :)))

2011. március 21., hétfő

Hercegnős vár torta

Hercegnőim -szintén hercegnő- barátnője :)) ünnepelte 4. születésnapját. Mivel a zsúrt az egyik játszóházban tartották (az ár tartalmazza a tortát) ezért csak egy 12 szeletes kísérő tortát kért az anyuka.  Barátnőm egyetlen kitételt szabott: HERCEGNŐS legyen a torta!!!!
Alapnak vizespiskótát készítettem, tölteléknek pedig természetesen csokikrémet.

Már hónapok óta búslakodott egy fa- és egy tégla mintázó a fiókomban!!!! Nagyon örültem, hogy végre használhattam :D!
Közel téglavörös színre begyúrtam a K2-t, majd beburkoltam a tortát! Újra nyújtottam, téglamintázót nyomtam rá, méretre vágtam, majd a tortám oldalához illesztettem. A tetejéből kivágott téglákat ráragasztottam a "falra".Airbrushal megfújtam. Barna K2-höz adtam CMC port és megformáztam az ajtókat, ablakokat, kincsesládát. Ostyából kivágtam a hercegnőket, élen az ünnepelttel. Hidegzselével a borításhoz ragasztottam. Zöld indákat sodortam, majd kicsi virágkiszúróval rózsaszín K2 virágokat. A kincsesládát megtöltöttem arany csokidarabokkal...

Spagetti tésztát ezüst lüszterrel megfestettem, majd CMC-s K2-ből ráhelyeztem a zászlót (3-4órán keresztül hagytam száradni). A gyertya a legkedvencebb hercegnőt, Csipkerózsikát ábrázolta!
 Talán gyerekeknek a legsikeresebb tortát készíteni.... határok nélkül tudnak örülni...
Az ünneplés után máris indult a játék... Kb. 10gyerek... 2-8évesig... Hmmm... mentettem is magamnak, hogy az én lányaimnak (bocsánat Hercegnőimnek :) CSAK ÉS KIZÁRÓLAG :)) játszóházas szülinapot rendezek majd... :))

2011. március 19., szombat

Díjat kaptam!

Elmondhatatlanul boldog vagyok! Megkaptam életem első bloger díját! Sőt egyszerre hármat!
Angi
Mimi
Feketepillangó
Ők hárman soroltak a "toplistájukba" :)
Húúúú, röpködök, örülök, köszönöm, köszönöm!!!!
A szabályzat nagyon egyszerű, kell írni egy bejegyzést a díjról, meg kell köszönni, be kell linkelni annak a nevét, akitől kaptad, és tovább kell adni 10 kedvenc blogger társadnak!A listám úgy lenne teljes, ha azokat is ideírhatnám akiktől kaptam a díjat... merthogy ők is a kedvenceim... Gondolatban velük indítom a sort.
Íme az én top10-es listám, amin nemcsak tortások kaptak helyet. Barbara művészeti-, Miki és Timi pedig gasztro oldallal büszkélkedhet:
Mégegyszer köszönöm!!!!!!

2011. március 18., péntek

Pálinka torta

Kedvenc barátnőm titok hanyadik :)) születésnapocskájára készítettem ezt a tortát.
Pár hónapja hajnalig tartó, eszem-iszom, dínom-dánom party tervvel állt elém... Végre!!!! Már régóta terveztem egy nagyszabású igazi csajos, csilli-villis torta pompát... Azonban... ahogy közeledett a nagy nap, úgy hozta a depi-felhőket is magával... "Úristen már X éves leszek!" hallottam nap mint nap... hááát... végül buli terv lefújva, csilli-villi torta lefújva és inkább ne is említsük, hogy aznap éppen egy évvel több... :((
Oké nem ünnepeljük! Oké, nem mondjuk hanyadik! Ok.... na, de torta??? Anélkül nem szülinap még a nem ünnepelt szülinap sem...Végül a Bacardis tortámból "merítettem" az ihletet... mivel általában pálinka kerül a közös tivornyázások alkalmával az asztalra, gondoltam a legjobb ötlet egy kis búfelejtésre a pálinka torta... :DD

Elkészítettem a krémet.
2cs van. puding
5dl tej
10ek cukor
1cs van. cukor
250g eper
3dl mézes barackpálinka :))
tetszés szerint vajkrém (vaj+porcukor)
2dl növényi tejszínhab

Az 5dl tejjel, cukorral, pudingporral, van. cukorral elkészítjük a pudingot. Amint elkezd forrni levesszük a tűzhelyről és belekeverünk 150gr lepürésített epret. Amint kihűlt jöhet a vajkrém és a pálinka. Jól összedolgozzuk, majd bele keverjük a kemény habbá vert növényi tejszínhabot. Hűtőben pihentetjük pár órát.

Mielőtt betöltöttem volna a piskótát,belocsoltam a lapokat is egy kis pálinkával :))
Burkoltam, díszítettem... egyszerűen, mintha semmi világra szóló esemény se lenne aznap...
Még mindig kevés lett az alkohol mennyisége... bár lehet nekünk nagyok az igényeink... :DDDDDDD

2011. március 14., hétfő

Online cukrászverseny

Pénteken útjára indult ismét az online torta és karamell verseny! Nevezni ápr. 12-ig lehet. Én már tudom milyen tortával indulok (ha lesz időm elkészíteni...), de nem árulom el, mert hétpecsétes titokként kell őriznem :)). Már egy versenyen túl vagyok és mondhatom -nekem- nagyon tetszett, uh. mindenkit csak bíztatni tudok! Ragadjatok fakanalat, süssetek, főzzetek és jelentkezzetek, mert kiélheted kreativitásod, összehasonlíthatod magad a többi tortázóval és egy nagyon jó csapatnak válhatsz a tagjává!!! Nem, nem, itt nem a nyerés a lényeg -legalábbis nekem-, hanem az amíg eljut a torta a tyúktól a nevezés gomb megnyomásáig!!!! :))) A tortázás, alkotás élménye!
A figuraversenyre elküldött Puli kutyusomat viszont szívesen megmutatom.
Itt látogatói szavazatok alapján dőlnek el a helyezések. Márc.14-én 20óráig lehet nevezni, a szavazás 15-én este 8-tól indul. Itt tudod megnézni a beküldött munkákat. Nálam Pixie műve a nyerő, de Kricky és Magdi is hozta a formáját! :))

2011. március 12., szombat

Monogramos Bacardis torta

Vmi újat, mást szerettem volna sütni... Elszaladtam a boltba, gondolván megihlet majd egy gyümölcs, bonbon... akármi... Egyszercsak megláttam... Őt... Újság... Tortasztárok!!! Úúúúú... ez kell nekem... Finomabbnál finomabb receptek gyűjteménye! Nem tudtam választani, legszívesebben az összeset megsütöttem volna... azonban -sajnos- elég keményen szortíroznom kellett a tortákat... olyan hozzávalók kellettek ui. (pl. rebarbara, kókuszzsír, szárított kókusz chips...) amik az én kis konyhámban bizony hiánycikkek...Azt hiszem aktuálissá vált egy bio boltos shopping körút! Végül -kisebb átalakításokkal- a "Meggyes szív" elnevezésű tortát választottam...

Piskóta:
5 tojás
175g cukor
1cs van. cukor
csip. só
1cs. buiskuit-apart piskóta alap a Küchle-től (KIHAGYTAM!)
125g liszt
75g étkezési keményítő
1 púpos tk sütőpor

Tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. Sárgákat a cukorral, 6ek. vízzel, van. cukorral és a sóval habosra keverjük. Maradék száraz hozzávalókat összemixeljük, a sárgájás masszához adjuk, majd óvatosan összeforgatjuk a fehérjével. Előmelegített sütőben, légkeveréses funkción 180 C-on kb. 35 percig sütjük.

Töltelék: (a recept meggyel írja, én eperrel készítettem... kihasználva a multi mega hipermarketek egyetlen előnyét... miszerint lehetnek kint mínuszok, ők bizony szép pirosra érlelt multi mega hipernagy friss epreket árulnak a polcokon...:)
500g eper
4-6 ek Bacardi
citromlé
150g epres joghurt
400g tejszín (növényire cseréltem)

Az epret megmossuk, apróra feldaraboljuk, majd meglocsoljuk a citromlével és a Bacardival. Min. 30percet ázni hagyjuk. A tejszínhabot felverjük, majd beleforgatjuk a joghurtot és a lecsöpögtetett epret (én az eper Bacardis citromos levét kiskanállal ráöntöttem a piskótára + Bacardival). 
 Miután betöltöttem, forgótálcára helyeztem. A külső tejszínhabot a tálcát pörgetve simítottam el.
Piros,rózsaszín és fehér tejszínhabot habzsákokba tettem és kidíszítettem.Természetesen a monogrammal kezdtem, majd kidekoráltam a tortát.
Végül 2dl Bacardi  volt a tortában... többet kell belecsempész, mert egyáltalán nem lehetett érezni az alkoholt... :(

2011. március 9., szerda

Palacsinta torta / Pancake cake

Na jól van, jól van... Nem fogok más tollával ékeskedni... de ezt meg kell mutassam... :) És igenis van hozzá közöm... én kevertem ki a palacsinta tésztát! :))
Az elkövető a férjem volt -akinek mind a palacsinta, mind a torta fogalma, pláne így együtt... egyáltalán nem szerepel a mentett memóriájában-. :) Kitartóan sütötte a palacsintákat, amiket azonnal meg is kent és egymásra helyezett. Gyerekkora ízeit akarta visszahozni -nagymami készített neki gyakran ilyen "csúsztatott palacsintát"- így minden palacsinta különböző ízt kapott. Volt kakaós, lekváros, fahéjas, porcukros, Nutellás... Végül, mintha valódi torta lenne felszeltük. :) Isteni finom volt!

És hamár palacsinta leírom hogyan készítem a világ legeslegeslegeslegfinomabb palacsintáját. Miután kisütöttem teszek a közepére egy félbevágott Snickers szeletet, összetekerem, végeit felhajtom és bepanírozom... Oliva olajban gyorsan kisütöm csokiöntettel tálalom... Snickers híjján készítettem már Túrórudival, kekszes Milkával, Bountyval... :) És elárulom... először ezt a palacsintát étteremben ettem... ott a megnevezése: "Karamell csíkkal fűszerezett csokoládés palacsinta mogyoróval". :)

2011. március 7., hétfő

Dj torta


Miért is jó ha az ember lánya sütöget és formázgat és dekorál? A tortázás puszta élményén kívül van még egy nagy pozitívuma! 1000 éve nem látott barátok, ismerősök keresnek fel, akikkel jó egy kicsit visszaemlékezni... Kedves ismerősömmel 8éve találkoztunk utoljára... öcsikéjének kérte a tortát, aki (8 év eltelte után) hirtelen 30 lett!! :) Több lehetőség is felmerült, de végül a lemezjátszó torta lett a befutó.

A piskóta szokásos, inkább a krémet részletezném...
Ez is egy érdekes tortám... :) Nem gondoltam, hogy valaha vki "NEM FINOM CSOKITORTÁT" kér majd tőlem... Ilyet sem csináltam még... mármint volt már olyan, hogy a kukában landolt a krém, mert elrontottam... de hogy így kezdjek neki??? Kénytelen voltam kitalálni vmit, mivel az ünnepelt... hogy is mondjam... nem eszik meg akármilyen tortát... :) a TG csokitorta a kedvence!
Ha esetleg vki kedvet kapott egy nem finom csokikrémhez :)) íme a recept:

2csom. étcsokis pudingpor
90gr étcsoki
800ml tej
10ek cukor
csip.só
200gr margarin
100-150gr porcukor

A pudingport elkeverjük a tejjel, cukorral, csip. sóval. Felforraljuk, majd tűzről levéve beletördeljük a csokoládét. Hűlni hagyjuk. Összekeverjük a margarint és a porcukrot. Amint kihűlt a krém, hozzáadjuk a vajkrémet, majd hűtőben pihentetjük.
Ha "FINOM"-má akarjuk tenni, kevesebb vajkrémet használjunk (50gr) és keverjünk hozzá 300 ml kemény habbá felvert Hullalát.

A borítása K2, viszont az összes többi tartozékhoz CMC port kevertem a K2-be (nem volt annyira masszív mint a mexikói paszta, de jól lehetett vele dolgozni, nem kellett napokkal hamarabb szárítgatni az anyagot...). A feketét airbrushal, az ezüstöt ecsettel festettem. A lemez természetesen az ünnepelt fényképével ellátott Cd??, nagymamám szavaival élve "hanghordozó" (fogalmam sincs hogy hívják ezt ilyen lejátszóknál...).
Végül jöjjön a megígért ostyafelhelyezési titok :)) Szilvácskától kaptam az ötletet, hogy ne ecsettel, hanem kenőkéssel vigyem fel a hidegzselét az ostyára. Működik! Igaz még bátortalan voltam (simíthattam volna még a zselén), de semmi pukli, semmi színeresztés!!
És hogy mennyire ízlett a szülinaposnak a torta?? Állítólag nagyon... :)) A kérdés már csak az vajon a ünneplők ettek-e belőle?? :D
Kedves Tóbi, ezúton is nagyon boldog 3. X-et! Gratula a hamarosan érkezőhöz!! :)

2011. március 4., péntek

Újság torta / Newspaper cake


Hétfőn tudtam meg, hogy szerdán lesz a Deszki Hírnök 20 éves szülinapi partyja. :) A méret 40 szeletes, a forma újság torta... Nincs lehetetlen!! Igaz, még nem tudtam,hogy újságból (ami ugye vékony és sok pici betűs írás, meg fejléc... van rajta...) hogyan sikerül majd összehozzak egy tortát... ?? Végül kitaláltam és nem is bonyolítottam meg... túlságosan... :))
A legnagyobb tepsimmel megsütöttem a piskótát, majd készítettem egy kisebbet, vékonyabbat a tetejére (ebből lett az újság).
Összesen 24 tojást használtam, ehhez szoroztam fel az adagokat. Nagy sikere van a citromos krémemnek... (még kicsiny falunk első asszonya is elkérte a receptet :)) , szóval ezt is citromosra kérték. Ehhez a piskótámhoz 6 adagnyi krémet készítettem. Betöltöttem a piskótát, majd a kisebbet is a tetejére tettem. Kívülről vékonyan átkentem a maradék krémmel...
Innentől hibák sorozatát követtem el! Egybe burkoltam a két tortát... ez még nem gond, szép lett... de utána se kedves szóra, de még csúnyára se tudtam a felső piskóta köré bevágni a szatén amyagnak szánt K2-t... :( Mennyivel egyszerűbb lett volna ha az alsó tortát külön borítom, majd ráhelyezem a kisebbet, amire jó nagyra nyújtom a burkolást... az újság résznél passzentosan rásimítom, a lelógó részt pedig anyagszerűen összeráncolom és festem... Na sebaj... Mummy Vs. K2 csatából sok menetes csatározás és némi cselezés után mégis én kerültem ki győztesként! :) Ecsettel, vízben oldott szatén hatású festékkel színeztem az "anyagot". Majd a kisebb torta aljához sodortam egy vékony csíkot, amit arany lüszter festékkel (vízben oldva) festettem meg.
 Az újság kérdést leegyszerűsítettem: OSTYA... de mégsem én lettem volna, ha olyan egyszerűen meg is tudom valósítani, mint ahogy kitaláltam... Össze kellett szerkeszteni a fejlécet a cikkel, plusz leszedni a dátumot és másikat feltenni... Szerencsére van nekem egy Ádámom :), aki még az utolsó utáni pillanatban is megoldja ezeket a feladatokat (köszike, köszike, köszike)... igen ám, de mi is történik ha a pendrive-ot (a nagy kapkodásban) hamar húzzuk ki a gépből??? ... csak a kép fele lesz rajta... másodjára rossz képet tettünk rá, harmadjára csak a hivatkozást a jóra... NEGYEDJÉRE SIKERÜLT!!!! A cukrásznagykeres fiúk széles mosollyal nyitották a kaput :D... mind a 4 alkalommal... Szóval hazaértem a majdnem kész tortámhoz az ostya rengeteggel a kezemben... Emlékeztem én, hogy sokat beszéltük a fórumos lányokkal, hogy az ostyát elég nehéz szépen feltenni a tortára... még akkor (már el is felejtettem, hogy volt az már vagy 1000 éve...) kipróbáltam hidegzselével és gond nélkül működött a képlet... most inkább csak a bakihalmot növeltem... Ecsettel! kentem hidegzselét a torta tetejére, ráhelyeztem az ostyát, majd a tetejét is áthúztam ecsettel!... Felpördült a széle, felpuklisodott a közepe... és megoldotta a festéket a zselé... jujujujujuj... még szerencse, hogy a sok ostyanyomtatási próbálkozásból volt másik 3 választási lehetőségem... Elrontott ostya le, másik ostyával próbálkozás... PÁNIK... ez is ugyanolyan... A harmadiknál nagyon ügyeltem, hogy "éppenhogy" mennyiségű zselét használjak és az is "pillanat" gyorsasággal... Sikerült... nem lett tökéletes, de klasszisokkal jobb mint az előzőek. A szélét virágokkal súlyoztam, az anyag részt áthúztam (oldatlanul) porfestékkel és KÉSZ. Hiphiphurráááááááá!!!!
 Másnap egyből körtelefont ejtettem... ma már tudom (ismét) az ostya felrakás titkát... a következő tortámnál el is árulom ;)

2011. március 2., szerda

Dora torta

Gyerekkoromban mindig azt hittem, csak formalitásból jegyzik meg az idősebbek: "Hogy repül az idő"...
Pár éve azon kaptam magam, hogy én is egyre gyakrabban mondom... és egyáltalán nem formalitásból!!! Múlt héten is sokat emlegettem... a kisebbik hercegnőm ugyanis 2 éves lett!!!!! :) Mintha tegnap lett volna, hogy megtudtam... pocakban van... :)

Most éppen Dóra a felfedező a kedvenc!  Eszembe jutott, hogy két fórumos társam, Magdi és Kricky is készített már egy -számomra- különleges technikával képeket. Kipróbáltam, hosszadalmas volt, de tetszett a végeredmény.
Pár hónapja rendeltem mexikói pasztát. Tökéletes alkalom volt,hogy kipróbáljam. Bekevertem DORA betűínek színeit és kiszúróval (lányok gyurmázókészletéből :)) kivágtam a LARA betűket. Rózsaszínből sodortam egy kisebb csíkot, amiből a 2-t formáztam. Sütőpapírra rárajzoltam a kiválasztott képet. Majd bekevertem az összes színt ami a képen is látható volt (ez eléggé nehezen ment, mivel a mexikói paszta -pont azért mert formázhatóbb- sokkal sűrűbb és keményebb). Szikével, színenként vágtam ki a sűtőpapír segítségével a testrészeket. A végén pedig mint egy puzzle összetettem a képet.
Nem akartam túl sok E-vel színezni a tortát (bár a borítást mi nem szoktuk megenni...) ezért halvány lila virágokat tettem a torta aljára, amit airbrush-al fújtam meg.
A puszikat ismét a torta aratta le :)