2011. június 26., vasárnap

Ballagási torta 2 / Graduation cake

Ballagásra voltunk hivatalosak múlt hétvégén. Férjecském unokahúga búcsúzott az általános iskolától és megkért készítsek tortát a nagy eseményre! :) Hagyományos ballagós, virágos, tarisznyás tortát beszéltünk meg annyi megkötéssel, hogy a tarisznyán a ballagási meghívón végigfutó virágminta legyen. A tarisznyát ezúttal hajtogattam. Vékonyra nyújtott Cmc-s K2-t használtam, amiből egy hosszúkás téglalapot vágtam ki. Alulról felhajtottam a harmadát, majd marcipánmintázóval összenyomtam a felhajtott rész szélét az alatta levő K2-vel. A maradék rész végét beirdaltam (ezek lettek a rojtok) majd ráhajtottam a tarisznyára.
ÉS MOST JÖN AZ ÚJDONSÁG!!!! A tarisznya pántja! Aminek ugye egy vékony madzag látszatát kellene mutatnia... Eddig próbáltam egyenletesre sodorni, de tökéletesen egyenletes és vékony sosem lett! Azonban ha fecskendőbe töltjük a K2-t ??!! :) Az így kinyomott anyag bizony vékony is és egyenletes is!!!! Működik! Szenzációs! Teljességgel felülmúlja a glazúrt!! Ezt a technikát egyik kedves olvasóm, Zsófi ajánlotta, akinek ezúton is nagy köszönet az ötletért! Én annyit könnyítettem még hogy kicsit megmelegítettem a K2-t, így nem csak könnyebben lehet kinyomni a fecskendőből, de sokkal hamarabb sokkal keményebbre szárad. A színeknél maradtam a meghívó színeinél. Fehér, ezüst, kék.
Burkolás után airbrushal szerettem volna a torta alapszínét felfújni, de nem sikerült... A hűtőből kivett torta ugyanis elkezdett "izzadni" a hőmérséklet különbségtől, így az airbrush festék szépen gyöngyözött a torta tetején! :( Ezen már csak ecsettel tudtam javítani, így a teljes színt rá kellett festenem... A szín, árnyalat és fényesség tetszett, DE az így felvitt festék nem szárad meg és mindent összefog!!! ... a ballagási ebéd végére igazi kis Avatar családként tündököltünk kék kezekkel és szájjal! :) Legközelebb inkább begyúrom a színt és vállalom, hogy nem lesz olyan mint ahogy kitaláltam... de ez a "kékség" kór... egyáltalán nem volt szimpatikus!
A virágokat kivételesen nem gyártottam le előre. A rózsa az az "alapvirág" ami nagyon könnyen elkészíthető, és nem muszáj szárítani hogy összeálljon a virág.
A múltkori ballagós tortám után megígértem pár olvasómnak, hogy amint ismét virágos tortát készítek lefotózom a rózsa alakulásának fázisait. Következő bejegyzésben mutatom. A mostani virágokat ezüst színű por lüszterrel szórtam meg, majd tarisznyástól felpakoltam a tortára!
A belsejét majd elfelejtettem. Vizespiskóta, rengeteg trüffel krémmel és friss eperrel!
A ballagáson nagy meglepetésben volt részem (ismét). 1 éve még azt hittem kevés hasonló tortás érdeklődésű ember él az országban... Mostanában akármerre megyek, "mindenhol" tortagyáros emberkékbe botlok... Így volt ez Mezőkovácsházán is. Kisebbik hercegnőmet nem kötötte le a ballagás, így inkább a műv. ház mögött szaladgáltunk, ahol szóba elegyedtem egy pocaklakós kismamával... Vhol biztosan rám van írva, hogy torta szerelmes vagyok, mert az anyuka egyből elmesélte mennyire boldog, mert pár hónapja talált egy hobbyt! A tortázást!!! :)) Örülök, hogy egyre többen vagyunk itt, Szeged környékén is és remélem, hogy sok jó ötlettel tudjuk egymás munkáját tökéletesíteni! Ha már a szegedi tortásoknál tartok ajánlanék két másik blogot is a figyelmetekbe: recepteszter.blogspot.com és homoktorta.blogspot.com. Ügyesek, kreatívak és sokat lehet tőlük is tanulni! Hajrá tortások! :))

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki, és a csoki-eper, kiváló párosítás, én dzsemet főztem étcsokiból és eperből, az is nagyon ott van... Én csodálom azokat, akik tortáznak munka mellett is, főleg ha gyerek is van, én kényelmesen elvagyok csak egy gyerkőccel...

    VálaszTörlés
  2. Amikor a bejegyzéseidet olvasom, mindig azon veszem magam észre, hogy tátott szájjal meredek magam elé. Ilyenkor mindig azon gondolkodom, hogy vajon én mikorra tudom kreativitásomat a te szintedig emelni? Mindig van valami olyan hasznos ötlet, ami bár kézenfekvő, de talán soha nem jutna eszembe. :)
    Köszönöm, hogy ajánlod a blogomat, kedves meglepetés volt, ahogy olvastam!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű lett!Nagyon jó ötletnek tűnik a fecskendős dolog, nemrég voltak hasonló problémáim, nem sikerült az egyik tortámnál egyenletesre és elég vékonyra sodorni a fondantot ( remélem a fondanttal is működik)de most legközelebb kipróbálom!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépen köszönöm! Olyanokat írtok, hogy 2x átolvasom jól látom-e... de nagyon jól esik! Azért még nagyon kezdő vagyok és rengeteg hibát követek el (ami ki is derül a bejegyzéseimből), de igyekszem, mert imádok tortázni és nagyon szeretnék még jobb és jobb lenni... :)
    Katuci! Étcsokis epres dzsem??? Huuu, de jól hangzik!!! :)

    VálaszTörlés