2011. június 24., péntek

Land Rover torta

Az elmúlt időszak nagyon tanulságos volt... és nem csak azért mert megtanultam, hogy ha egy tortás bloggernek nem működik a gépe, az egyenlő a világvégével :)) hanem azt is be kellett látnom, hogy egyáltalán nem biztos hogy lett volna időm a blogomat szerkeszteni, annyira túl vállaltam magam... Talán ez az amin minden tortás és bármilyen hobbyval rendelkező egyén átesik... Nehéz megtalálni és meghúzni a határokat úgy hogy mindenkinek jó legyen... Kapkodtam, ideges voltam, hogy időre elkészüljek, nem aludtam napokig... és közben kimaradtam a családom életéből... a hétvégi vadaspark látogatásból... a medencézésből... a velük töltött órákból... :( Sokszor döntöttem rosszul, de mondják "Jó pap holtáig tanul...", remélem én is bölcsebb lettem...

 Ez a szomorkás bevezető azonban egyáltalán nem illik ehhez a "csuda" tortámhoz, úgyhogy elő a jókedvvel, mert ezt a járgányt egyenesen imádtam!!! Ki gondolta volna anno 17-18 éve az iskolapadban ülve, hogy bárkinek az osztályból én készítem majd a 3. X-es tortáját... :D Valószínűleg maga a szülinapos sem sejtette... A "meglepett" tehát volt osztálytársam, a "meglepő" pedig a kedvese aki egy felejthetetlen szülinapi tortát talált ki a számára... Az ötlet nagyon tetszett! Off road-os, Land Rover mániás az ünnepelt... akárcsak én... (na nem az off roadban :)) az nem az én műfajom... bár egyszer kipróbáltam és naggyon! tetszett... de azóta eltelt pár év... és hogy nézne ki egy 2gyermekes off roados családanya??? :D... tehát a Rovert kedvelem, legyen az 45, 75, vagy akár RANGE!!!! :))))
Erre a tortára nagyon készültem! Az autó ugye nagy "mumus", de ott volt a kihívás... és azt "szeressem" :)) Tökéleteset akartam alkotni, mindennemű kapkodás és idegeskedés kizárásával...
20 - 25 szeletesre kérte az ünnepelt kedvese a tortát, csokikrémes töltelékkel. Kattogtak a fogaskerekek hogyan is néz majd ki egy egekbe felemelt kasznis, földtől távol lévő off road csoda... tortából!!!... merthogy ott van az a fránya gravitáció (ami egyébként a legnagyobb kihívás a tortázásomban... imádom... és nem adom fel addig míg le nem győzöm :)), szóval egyértelmű volt, hogy kell vmi az autó alá!!! Beugrott egy régebbi torta amit Krickynél láttam, sarat "tett" az autó alá... ez pedig tökéletes megoldás volt az én off roados Land Roveremhez.
Kicsit módosítottam az alappiskóta recepten, amit téglalap alakú tepsiben sütöttem meg.
Hozzávalók:
8db tojás
130g cukor
30g vaníliás cukor
160g liszt
csipetnyi sütőpor
A sütőt előmelegítjük 160 C-fokra. A tojás fehérjéből és a cukorból, nem túl kemény habot verünk, hozzá adjuk a sárgáját, majd óvatosan beleforgatjuk a lisztet és a sütőport. Sütőformába öntjük és irány a sütő! Nekem 1 óra alatt sült készre.

Egy másik formában pedig faragható piskóta készült a terepjárónak. A piskótákat 10-12 órát hagytam hűtőben hűlni, majd trüffel krémmel töltöttem. A téglalappal kezdtem a borítást. Hullám készítésben már jó vagyok, de hogy sár imitációt hogyan készítsek???? Háááát... nagyon egyszerűen... betettem a K2-t a mikróba és kenhető állagúra olvasztottam... !!! rákentem a torta tetejére és kissé összeborzoltam... :) Vigyázni kell vele, mert pillanatok alatt visszadermed és meg is keményedik, de ehető marad... :) ropogós lesz! Mindez fehér színű volt, uh. jött az airbrush. Számoltam a cseppeket a citromsárgából, kékből és a pirosból, míg kialakult a végső szín. Majd jött a nagyobb feladat... a Rover! Megfaragtam, krémmel töltöttem és burkoltam. Legyártottam az alkatrészeket, minden simán ment a csomagtartóig... Végig jártam ugyanazokat a lehetőségeket, mint a yacht torta korlátjánál, de ismételten egyedül a glazúr működött... (Azért hagyom mindig utolsó lehetőségnek, mert amennyire könnyen elkészíthető, használható és működő megoldás, sajnos annyira törékeny is... Magyarul ha glazúr van a tortán, hímestojásként kell bánni vele, mert azonnal törik...). A kész autót felhelyeztem a "sárra", majd az autó köré is gyártottam egy kisebb sár mennyiséget, amit már úgy festettem meg, hogy néhol érje a szín az autót is! Órákon keresztül tudtam volna még finomítani a részleteket, de kimondtam, hogy "KÉSZ" és hűsölni küldtem a hűtőbe. Remélem az ünnepeltnek tetszett, ízlett és kellően meg is lepődött... :)

5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól megoldottad! Dögös lett! :))

    VálaszTörlés
  2. Ha a gravitációt még nem is sikerült legyőznöd (még!), azt már szerintem elmondhatod, hogy az autó már nem is mumus számodra! Nagyon jó lett!
    A sár - hát eszembe nem jutott volna, hogy K2-ből ezt is meg lehet oldani! :)

    VálaszTörlés
  3. Andiiii! :) Nagyon jól néz ki ez a torta! A mocsaras-sáros rész is baromi jó alul! Az autó meg fenomenális!!!

    VálaszTörlés
  4. Állati lett, pedig nagyon-nagyon nehéz lehetett, de profi vagy!

    VálaszTörlés