2011. szeptember 30., péntek

Kalocsai terítős torta

Annyira lekötött a blogomon meghirdetett játék és a készülődés a Szegedi (azaz Deszki :)) Cukor Showra (erről is bejegyzés hamarosan) hogy nem jutottam el a mostanság sütött tortáim megmutatásához. Az elmúlt 2 hét ismét adott nekem egy Micimackót :))  (de ezzel nem untatnék senkit...) de a Babócás, lovacskás, békás torták mellett akadt egy 3D-s gésa és ez a Kalocsai mintás terítős torta is. :)

Eredetileg úgy szólt a kérés, hogy 3D-s néptáncos lyányka torta legyen... holnapra... :( Persze nem mondtam nemet, pláne hogy egy régi kedves kollégám kért a sütögetésre. Azonban ugyanarra a "holnapra" már megsütve várakozott a gésa tortám is... így a legnagyobb kihívást most az idő jelentette... Akárhogy is sürögtem, forogtam és legfőképpen nem aludtam... gésa hölgyeményem kellően feladta a leckét... így  maradt Tibinek a b, terv, vmilyen torta ha lehet népi, esetleg Kalocsai mintával. Az első tojás felütésétől az utolsó rózsalevél felragasztásáig 4 óra telt el (persze  pihent a fagyasztóban krémestöl legalább 1 órát).
A gyorsaság itt az egyszerűségen és a nagymamámtól örökölt terítőben rejlett. Egyszer már használtam ezt a technikát egy Herendi porcelános tortámnál,
ami után páran megkérdezték hogyan készítettem a terítőt a torta alá... A válasz végtelenül egyszerű. Kinyújtott K2-re ráhelyeztem a keményítőben meghintett terítőt és a nyújtófával belegörgettem a mintát.
Szikével körbe vágtam, Wiltonos gél állagú festéket vodkában oldottam és kifestettem.
A felső torta mintázását burkolás után készítettem, magyarul körbe nyomkodtam a terítővel. Maradék K2-t ismét kinyújtottam és csak a terítő szélén lévő mintát nyomtam bele, ill. vágtam ki. Ez került a két torta találkozásához. Belül meggyel fűszerezett trüffel krém várta az ízlelőbimbókat.
Hamarosan mutatom a többi tortát is! ;)

10 megjegyzés:

  1. Szép lett ez a Kalocsai motívum! ...a gésás torta meg már nagggyon furdalja az oldalamat! :D

    VálaszTörlés
  2. ÓÓÓ de csodaszépeket alkottál ismét Andi....jó, hogy nem feletetted el megmutatni nekünk! És izgatottan várom a játék végét:)))

    VálaszTörlés
  3. Drága Andi!

    Szeretném itt is megköszönni, hogy a 30. szülinapomra megcsináltad ezt a mesés tortát! Imádtam, nem csak meseszép, de finom is volt. Millió puszi érte. Cosi

    VálaszTörlés
  4. Imádom! A legújabb kedvenceim ezek a népi motívumos csodák. :)))

    VálaszTörlés
  5. Nahát! Ez a technikai megoldás soha nem jutott volna eszembe. Találékony vagy, ügyes és kreatív!
    A torta szuper lett!

    VálaszTörlés
  6. Káprázatosak, milyen aprólékos munka!

    VálaszTörlés
  7. jó lenne ha képekben is illusztrálnád a technikádat!!
    Nagyon szépen dolgozol.Gratulálok!!!A.K.M

    VálaszTörlés