2011. május 10., kedd

Esküvői torta / Wedding cake

Két fajta tortánál érzem hogy könnyes a szemem... miközben azt gondolom magamban: "Engem kértek, hogy elkészítsem???? Te jó ég!!!..." Az egyik az "Első szülinapos torta"... Ez -nekem- legalább annyira fontos, mint a baby első hajvágása, első cipőcskéje, első kacagása... Lehet szentimentális vagyok, de akkor is így érzem... A másik pedig az esküvői torta... Igen... talán ez a két fontos (azaz a fontos + egy pici) esemény van az életünkben, így egy részről nagyon megtisztelőnek érzem a felkérést... másrészről még jobban izgulok, hogy biztos millió százalék jó legyen és szép legyen  és finom legyen és különleges legyen és emlékezetes legyen... :)
Annyit azonban elárulhatok így előjáróban, hogy ennél a tortánál még a magas "para hányados" ellenére is minden a legnagyobb rendben működött. És nemcsak gyorsan haladtam, hanem ismét egy újfajta stílust próbálhattam ki.
Tehát a kérés egy egyszerű fehér torta volt 50fő részére. Számolgattam a szeleteket és az emeleteket... és végül kitaláltam, hogy (mivel általában nagyobb tortát készítek) az alsó 30szelet + 20 szeletes középső részhez teszek még egy 10szeletes piskótát...
A legnagyobb munka a piskóták és a töltelékek voltak. Persze könnyed, finom piskótákat szerettem volna... így a vizes piskóta mellett szavaztam amikor bekapcsoltam a sütőt. Annyit csaltam, hogy föntről lefelé haladva a piskótákkal, több és több lisztet tettem hozzá. A 4 tojáshoz viszonyítva a 30 szeletes (legalsó) piskótában 180gr liszt volt, sűrűbb volt, és 100%-ig biztonságosan tartotta az emeleteket...
A szintek különböző ízesítésűek voltak.

A legfelső citromos:
1cs vaníliás puding
7-8 ek cukor
van. cukor
3dl tej
2db citrom
200 ml tejszín (Hullala)

Tejjel és cukrokkal elkészítjük a pudingot, tűzről levéve belereszeljük két citrom héját és belefacsarjuk az egyik levét... hagyjuk kihűlni. Felverjük a tejszínhabot. A pudingot botmixerrel áttörjük, majd beleforgatjuk a tejszínhabot.

A középső rész feketeerdő volt. A receptet Krickynél találtam... már 1x kipróbáltam, finom lett, uh. nem is keresgéltem másik recept után...
7dl meggybefőtt
3dl meggylé (befőtt leve)
1cs vaníliás pudingpor
5ek cukor
4dl tejszínhab (Hullala)
1ek étkezési zselatin
1dl víz

A meggylével és a cukorral elkészítjük a pudingot, majd hagyjuk kihűlni.
1dl forró/meleg (zselatintól függően) vízben elkeverünk 1 ek zselatint. Tejszínhabot verjük fel,majd keverjük hozzá a már kihűlt (de még folyós) zselatint. Töltsük a két krémet két habzsákba. Körkörösen nyomjuk a piskótára a krémeket, természetesen felváltva. Mivel a meggyes krém sokkal keményebb, azt használtam kívülre, majd 1 kör tejszínhab, mégegy kör meggyes, mégegy tejszín a közepére pedig egy kis kör meggyes került. Végül a kimagozott meggy darabokat a tejszínes körökbe nyomkodtam.

Az alsó piskótát csokis töltelékkel kérték... természetesen étcsokis trüffel krémet készítettem (még mindig a No.1 nálam... nemcsak a legfinomabb, de ezzel lehet a legjobban dolgozni!!!)

Mivel fehér volt a torta... ráadásul esküvői (!!! para!!!) még véletlenül sem szerettem volna ha mondjuk a trüffel krém barnás feketés színe befogja a borítást... így tejszínhabot kentem mindhárom tortánál a hófehér K2 alá...
Az egyetlen nehézség a K2 elegyengetése volt... 1,5 óráig simítgattam a három tortát, hogy az élek, széle, teteje... mindene, mindenhol szép legyen... (még a vízmértéket is bevetettem...) A kiválasztott tervben apró pöttyök voltak a tortán... hát nékem :) annyira tetszett a burkolás, hogy nem akartam bepöttyözni (remélem nem volt belőle gond...???).
Akartam venni "tüll, vagy csipkeszegélyt" az alsó torta köré... (de a 15-16 ezer Ft-os dobozárak után inkább körbenéztem egy nagyobb papír írószer boltban... millió féle esküvői szalag közül lehet választani (és a 3m 350Ft volt!!!). A szalagot beráncolva ragasztottam végül a papírtálcához. Burkolás után nagy lyukú szívószálakat méretre vágtam (súlytartónak) és a két nagyobb piskótába nyomtam (mivel nem középen voltak a torták, választottam egy torta elejét és egy hátulját és a hátuljához szurkáltam kör alakban 4db szívószálat). Felhelyeztem az első szintet, majd a másodikat is... Vettem óriás (1m-es) szívószálat, amit a 3 torta magasságára vágtam és végül átszúrtam a tortákat. (húúú, de nehéz így leírni, készíthettem volna fázisfotókat, egyszerűbb lenne mutatni...).
Végezetül elkészítettem a gyöngysorokat a torták aljához, majd felpakoltam (a 2 nappal korábban -Született feleségek alatt gyártott :D - rózsákat és leveleket! )
A középső tortára ráhelyeztem az ifjú pár monogramját, amik közé egy barokkos szívet tettem.
Meglepődtem milyen gyorsan elkészültem. Nagyon maximalista vagyok, de azt mondom nem lett rossz... a férjem azt mondta ezért a tortáért ismét elvenne feleségül... :D (már kétszer összeházasodtunk) :)))) Remélem az ifjú pár is meg volt elégedve a tortával... és ezúton is sok boldogságot nekik! Az aranylakodalomra pedig stipi-stopi a tortakészítést!!! :)))))

18 megjegyzés:

  1. Gratulálok! Tényleg az esküvői torta a legtortásabb torta a torták között! (és egy anyukának valóban az első születésnap is ilyen maghatározó, a torták sokaságában)
    Nagyon szép és tökéletes! Ilyen hófehér tortánál, ami nincs tele díszítéssel el tudom képzelni, mennyire figyeltél, hogy sehol egy ránc, sehol egy egyenetlenség és hiba ne legyen! Hát igen, nagyon ügyes vagy! :)

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett, és hogy az alját ilyen jól megoldottad...

    VálaszTörlés
  3. Superb tortul.Foarte elegant.Felicitari!

    VálaszTörlés
  4. Hűha! Ez igazán szép lett! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon szép lett!!!! Egy tökéletes esküvői torta.

    VálaszTörlés
  6. Nagyon szép lett! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  7. Andi! A torta isteni volt, amellett, hogy gyönyörű is! Az aranylakodalom megrendelés a tiéd!!! Köszönjük!!!
    Ildi

    VálaszTörlés
  8. Mummy, ez hihetetlen!!!!! Csodás lett a torta, a díszítés, a forma, a rózsák, az egész úgy ahogy van!!! Nagyon ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  9. Az előzetes beharangozás után már nagyon vártam ezt a bejegyzést. Örülök, hogy ilyen könnyen és szépen meg tudtad valósítani. Csodálatos lett és ennél szebbet egy cukrászdából sem kaphattak volna. Gyönyörű! :)

    VálaszTörlés
  10. Nagyon szép lett,tökéletes!Gratulálok!

    VálaszTörlés
  11. ahogy Náni mondtta...nagyon elegántos! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  12. Meseszép! Imádom a hófehér tortákat! Nagyon ügyes vagy! Gratulálok!

    VálaszTörlés
  13. már régóta olvaslak, legyen ez az első hozzászólás: álomszép!
    Mekkora tortakarikában sütötted őket? És csak a szívószálak tartották, nem tettél közé kartont?
    Gratulálok tényleg, csodaszép lett

    VálaszTörlés
  14. Gabi, Kati, Andrea, Dóri, Rózsika, Feketepillangó, Pixie, Mimi, Dia, Adryen, Angi, Cecília! Nagyon nagyon szépen köszönöm!
    Bambi! Sokszor eszembe jut Náni... sajnálom hogy nem láthatta a tortáimat... :(
    Ildi! Aranylakodalomba előjegyeztelek! :))
    Zsófi! Nem tettem kartont az emeletek közé... azt tudtam, hogy a szívószál megtartja... inkább a felvágás miatt gondolkodtam a tálcán... lehet úgy könnyebb a szelés??... A tortakarikákat lemérem neked. És köszönöm az első hozzászólásod! :)

    VálaszTörlés
  15. Tökéletes lett! Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  16. Mummy! Kipróbáltam végre a trüffel krémet! Izgultam, az ilyen egyszerűnek tűnő dolgokat képes vagyok jól elrontani. Az állaga és az íze jó, várom a holnapi visszajelzéseket! :)

    VálaszTörlés