2011. július 20., szerda

Thomas vagonnal / Thomas cake

Egy kedves barátnőm, -aki már 14 éves nagylány- megkért egyszer, hogy készítsek neki tortát! Nagyon örültem, de elképzelés híján, azt tanácsoltam neki, hogy nézzen körbe a blogomon... Azt a választ kaptam, hogy a blogról még véletlenül se készítsek semmit... (???) mert ott csak kisgyerekeknek való mesefigurás torták vannak!!! :))) Gyarapítom a kínálatot, ugyanis az elmúlt héten 2-4 éveseknek készültek a torták... ha az én Zsani barátnőm gyönyörű szemecskéi nem is csillannak fel a torták láttán, remélem lesz akinek tetszenek majd. :))
Nagyon nagyon maximalista, nagyon nagyon tehetséges, nagyon nagyon profi, szakmájában világbajnok anyuka kért meg, hogy hercegnője szülinapjára készítsek egy Thomas tortát. Mivel Thomas sűrűn "pöfögött" az elmúlt hónapokban a sütödémben, sima ügynek gondoltam... tévedtem... (Őszinte embernek tartom magam, ezért a blogomban nem csak a szépet és a külső csilli-villi tökéletességet szeretném megmutatni, hanem azt is, hogy milyen nehézségek, nem várt dolgok irányítják egy-egy torta alakulását. Magyarul, nehogy bárki is feladja, ha összeesik a piskóta,  folyós lesz a krém, kiszakad a burkolás... stb., mert minden tortánál felmerül vmi hiba, amit ott akkor, meg kell oldani... Megoldás pedig mindig van, csak néha -pláne amikor már a fejünk búbja is keményítős :) - nehéz megtalálni...)

 Sütöttem két téglalap alakú faragható piskótát. Az egyikből -nagyjából- kifaragtam Thomast, a másikat pedig félretettem a vagonnak.
Tölteléknek kókuszos trüffel krémet találtunk ki, amit a következő képpen készítettem:

Hozzávalók:
3cs. tejszín ízű pudingpor
18ek. cukor
3dl kókusztej
6dl növényi tejszín
200-400g kókuszreszelék (attól függően, mennyire szeretnénk sűrűre és kókuszosra a krémet)

A pudingport elkeverjük a cukorral, csomómentesre keverjük a kókusztejjel, majd hozzáadjuk a tejszínt. Tűzre/főzőlapra téve folyamatos keverés mellett felforraljuk. Hagyjuk kihűlni, majd 2-3 órára hűtőbe tesszük. Végül botmixerrel áttörjük, robotgéppel összekeverjük (ennél a krémnél különösen figyelni kell a zsírkicsapódásra) és beleforgatjuk a tetszés szerinti mennyiségű kókuszreszeléket.
A trüffel krémet így készítem.

A piskótákat igyekeztem minél vékonyabbra vágni, így ha jól emlékszem Thomas 6-7 sor krémmel volt töltve. (a faragott tortáknál, nagyon fontosnak tartom a sok -faragható piskótához használható- krémet, mivel ez a tészta -pont azért hogy jól faragható legyen- nagyon sűrű...). A két krémet külön-külön habzsákba töltöttem és körkörösen (egy kör trüffel, egy kör kókuszkrém, ismét trüffel, majd kókusz...) haladtam a piskóta belsejéig. Thomast trüffel krémmel húztam át kívülről, míg a vagont fordított sorrendben (kókusz krémmel indítva) töltöttem, meglepetésként (rakományként) Bounty szeletet tettem a krém közé, kívülről pedig kókuszkrémet kentem a burkolás alá.
Mindkét tortát fehérrel burkoltam és -sajnos- airbrushal fújtam kékre. Amíg legyártottam a tartozékokat hűtőbe tettem a tortákat... :( A vagont vettem ki először. Éppen kész lettem a csinosításával, amikor a következő látvány fogadott:
"Megizzadt" a hűtő, kontra 30C-os nyári hőség okozta különbözetben... :( Ez begyúrt színű tortánál is csúnya, de airbrushal fújtnál a kicsapódó víz leoldja a vizes alapú ételfestéket a tortáról... :(((( Tudtam, hogy Thomassal is így járok, ezért a hűtőből kivéve már szedtem is le róla a K2-t. Begyúrtam kékre egy másikat és újra burkoltam Sodor sziget hősét. Mivel kislánynak készült a torta tettem rá virágokat és egy pillangót. A vagont sajnos már nem tudtam újra elkészíteni...
Ilyen lett a végeredmény!
Kedves maximalista ismerősömre rá is hoztam a frászt telefonon, hogy így nem jó, meg úgy nem jó... Hogy őt idézzem: "Már felkészültem, hogy egy szörnyet hozol nekem!" :) ... De persze végeredményben köze sem volt semmilyen 7 fejű sárkányhoz, vagy ijesztő vonathoz... csak nagyon bosszantott, hogy ... nem lett tökéletes... :( A szülinapi zsúron -szerencsére- ezt másképpen gondolták és az ízével is nagyon meg voltak elégedve! ;))

7 megjegyzés:

  1. Messziről nézve nem is látszik az izzadás és igazán szép csajos torta lett! :)

    VálaszTörlés
  2. Naná, hgoy meg voltak elégedve!! :))
    Az izzadás baját azt hiszem mostanában mindannyian átéljük. A meleggel és a hőmérséklet különbséggel nem lehet mit kezdeni. Hurrá most lehült a levegő-lehet szépen burkolni, fújni.

    VálaszTörlés
  3. Mummy! Lehet, hogy butaság az, amit írok,esetleg csak mázli/véletlen, de tapasztalatom szerint kiküszöbölhető az, hogy lefolyjon a festék.
    Mindig úgy járok el, hogy burkolás előtt a tortát nem túl hosszú ideig hagyom szobahőn állni. Majd leitatom papírtörlővel a vízcseppeket, s utána burkolom. Fújásnál több rétegben viszem rá a festéket, s a rétegek között várok egy picit, hogy száradjon.
    Amikor egyszerre fújtam le (nagy meleg volt, s a vízcseppeket sem itattam fel burkolás előtt) akkor izzad meg.

    VálaszTörlés
  4. Nézz be hozzám vagy egy díjam számodra! :)

    VálaszTörlés
  5. Hűha! :) Ez nagyon szép lett! :) Tudom ám, hogy milyen nehéz egy ilyet összehozni... Én is megszenvedtem múltkor egy Thomassal! Az izzadásról ne is beszéljünk... Mindenkit kikészít szerintem...

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm lányok! Galagonya, jó ötletet adtál! Kipróbálom! Anikó! Köszönöm a díjat, nagyon megtisztelő!

    VálaszTörlés
  7. Eddig ez volt a legélethűbb Thomas torta amivel találkoztam.

    VálaszTörlés