2011. augusztus 10., szerda

Pavlova torta

Az egész nagyon nagyon régen, közel 10 éve kezdődött... Angliában au pair-kedtem, egy nagyon kedves családnál, akik walesi nyaralásukra is elvittek magukkal... Nem akartam zavarni a családot a munkaidőm lejártával, ill. a szabadnapjaimon, így mellékállást vállaltam a nyaralás idejére! Ez volt életem első konyhai állása!! :) Mosogatólyány' voltam egy pici családi étteremben!!! :) Éjszaka dolgoztam amíg volt vendég, pontosabban amíg el nem takarítottunk a vendégek után. Tudom ez egy tortás blog, de annyira nagyon belemennék, hogy habár nem egy álom munka volt az enyém... életem egyik legmegbecsültebb állása volt. 2 hét volt az életemből, és 10 éve már... mégis mindenre emlékszem... az illatokra, a főnökeim arcára, a szeretetre és a megbecsülésre ami körbe vett, hogy az akkori munkám miatt videó filmet gyártottak nekem, hogy könnyes szemmel búcsúztunk egymástól és hogy Ann a tulajdonos egy masnival átkötött borítékot csúsztatott a kezembe... Ugyanannyi voltam, mint a pincér, vagy a szakács, vagy a tulajdonos... Minden este egyenlő arányban elosztották közöttünk a borravalót és "terülj terülj asztalkaként" megpakolták egy közös -hajnali- falatozásra az asztalt... Így történt, hogy egyik nap Pavlova került a tányéromba... :) életemben nem ettem még ennyire finomat!!!! A tojáshabos sütik nagy kedvenceim, tehát egyértelmű hogy a tojáshab torta a topok topja!!! :) Talán ezek után ti is kitaláljátok, hogy nem pénz, vagy koncertjegyek figyeltek az Ann-től kapott borítékban... :) hanem az étterem Pavlova receptje... :))
Azóta nagyon sokszor elkészítettem már, és valamiért úgy alakult, hogy ez lett a kis családom karácsonyi édessége is!!!
Mivel a memóriámban már társítottam az ízt a szent estéhez, eszembe sem akart jutni ez a csodatorta, miközben azon gondolkodtam mit is kellene készítsek a komáromi Cukor Showra. Végül a férjemre néztem és azt mondtam "Tudom már!! Hogy ez eddig miért nem jutott az eszembe...???" Mire ő rávágta: "Pavlova!!! Egyetlen feltétellel, ha nekünk is készítesz egyet!!!!" :)))
A Pavlováról azt kell tudni, hogy bármilyen gyümölccsel mennyei, de mivel én erdei gyümölcsöset (málna, eper, áfonya...) ettem Wales-ben, így szívemnek ez a változat a legkedvesebb és a legfinomabb... Azt azonban tudtam, hogy augusztusban nem lesz egyszerű dolgom a friss gyümölcsök beszerzésével... Kisboltok, zöldségesek és a multik... sehol semmi erdei finomság... Konkrétan fél délelőtt támasztottam a Tesco információs pultját, mire végig hívták a 30km-es körzetben található összes áruházukat... de sehol sem brazil, sem ecuadori, sem semmilyen eper és társai... Utolsó ötletként meggyőztem magam, hogy 5 év után ideje kilátogassak a Mars téri piacra... Hááát,... nem volt alaptalan a félsz... full parkolókkal, 2 gyerekkel inkább 100 multi bevásárlás, mint egy piac... :)) viszont TALÁLTAM EPRET ÉS MÁLNÁT ÉS ÁFONYÁT!!!! Frisseket, szépeket... el sem akartam hinni... Az eladó annyira megörült, hogy én annyira örülök :) a portékáinak, hogy elmesélte hogyan is lehetséges hogy gyümölcseit szezon után is megtudom venni... valójában egy kis átvágással elpakolják hidegebb helyekre a palántákat és elhitetik velük, hogy még csak tavasz van, majd miután lement az idény, előveszik őket és az augusztusi napon beérlelik a friss epret!! :) Okos!!  
A Pavlova -mint minden étel- frissen az igazi! Így szombat éjszakára tettem a tortagyártást. Íme Ann receptje:
Pavlova torta
Hozzávalók:
6 tojás fehérje
30dkg porcukor
1,5 ek kukorica keményítő
1,5 ek  10%-os ecet
csipet só
Töltelék:
3-4 dl tejszín
500-700g gyümölcs
A tojásfehérjékből mixer gép segítségével kemény habot készítünk. Hozzákeverjük a porcukrot, majd a csip. sót. Következik az ecet, végül óvatosan a kukorica keményítőt is hozzá adjuk. Sütőtálcára sütőpapírt helyezünk, ceruzával szabályos kört rajzolunk (fedél, tortaforma alja… segítségével), amit aztán oliva olajjal vékonyan megkenünk. Ebbe a körbe halmozzuk a tojáshabunkat (ne öntsük, hanem kanalazzuk!). A közepébe próbáljunk meg üreget formázni. Magyarul a széle jóval magasabban legyen a habunknak mint a közepe. 150 C-os előmlegített sütőbe helyezzük. 10perc eltelte után vegyük lejjebb a hőfokot 110-re és 60percen keresztül szárítsuk. Majd kapcsoljuk ki a sütőt, támasszuk ki résnyire a sütőajtót (mondjuk egy fakanállal) és hagyjuk kihűlni.
Készítsük el a tejszínhabot. A kihűlt tortánk aljáról húzzuk le a sütőpapírt, helyezzük tálcára. (Ez a legnehezebb művelet... Ann mindig a sütőtálcán hagyta és onnan szeletelte...) A közepébe pakoljunk egy réteg tejszínhabot, majd egy réteg gyümölcsöt, ismét tejszínhab, végezetül halmozzunk gyümölcsöt a torta tetejére. Gyümölcssziruppal, szörppel, vagy házi készítésű (pürésített gyümölcs+cukor) locsoljuk meg a tortánk tetejét. 
Hercegnőimet sem akartam kihagyni a torta evés öröméből, ezért nekik -hogy hasonló tortát készítsek, de persze tojás nélkül- tejszínhab tortát készítettem egy kis málna szegéllyel. Taktikus anyuka révén :) Tiana hercegnő ostyaképével be is biztosítottam a tortát, hogy mindenképpen ebből akarjanak majd enni! :)
A Pavlova nagyon jól tűrte a 300km-es utat, persze a kocsiban létező összes légkondi befújót a tortadobozra állítottam... :) Nagy megnyugvásomra pillanatok alatt el is fogyott.

Végezetül egy kis történelem. Ki is az a Pavlova???
Anna Matvejevna Pavlova 
(röviden: Anna Pavlova) korának legnagyobb balerinája. Legenda. Élete során fiatal táncosok ezreit inspirálta és talán többet tett a balett megismertetéséért, mint bármely szólótáncos akkor, és azóta is. Ő volt az aki a balettet a világ számos részén, így Amerikában, Ausztráliában, Új-Zélandon is népszerűvé tette. Hatása a mai napig érezhető. A róla elnevezett desszert születési helyének címéért  a Dél keresztje csillagkép alatt két ország is verseng. 
Anna Pavlova 1926-ban Ausztráliában és Új-Zélandon turnézott, majd 1929-ben újra ellátogatott Ausztráliába. Nagy esemény, az év kulturális eseménye volt ez abban az időben. Ausztrália és Új-Zéland egyaránt a Pavlova-torta szülőföldjének tartja magát és ha egyáltalán van valami, ami vita tárgyát képezi a két ország között, hát az csak a Pavlova lehet, aminek – a népszerűség legékesebb jeleként – az aussie szlengben “Pav” lett a neve.
Nem tudni, hogy végül ki is találta fel a Pavlovát, de röviddel Anna Pavlova 1926-os turnéja után felbukant. 1926-ban a beszédes nevű E.Futter tollából megjelent a “Home Cookery for New Zealand” című szakácskönyv, amiben a tojáshab/tejszínhab/gyömülcs összetételű “Meringue with fruit filling” receptje is megjelent. Ez lényegében a Pavlova, még ha nem is ezzel a névvel.
A hagyományos Pavlova, ahogy ma az ausztrálok ismerik, nagy, kerek édesség, amelynek az összetevői felvert tojásfehérje, cukor, ecet, kukoricaliszt, tejszínhab, gyümölcs.
forrás: http://www.foodandwine.hu/2009/01/30/anna-pavlova/

9 megjegyzés:

  1. Én is imádom! Kár, hogy a tiédet nem volt alkalmam megkóstolni, de majd legközelebb! Nagyon jó volt olvasni a "történelmi" hátteret is! :)

    VálaszTörlés
  2. Ezek után én is imádom a pavlovát! A történet hozzá pedig annyira kedves! Nekem kívül-belül nagyon tetszett és ízlett!

    VálaszTörlés
  3. De kedves kis bejegyzés volt, én is nemrég készítettem, csak tejszín helyett fagyival. Szerintem gasztroregényt is írhatnál. :-)

    VálaszTörlés
  4. Igen, igen, nagyon fincsi volt, és szép is! Én a szerencsések közé tartoztam (Gabi megmentett nekem is egy szeletkét) :-)

    VálaszTörlés
  5. Én még sosem ettem pavlova tortát, de most nagyon felekltetted az érdeklődésemet! Az én gondom csak annyi, hogy veled ellentétben én nem rajongok a tojáshabos sütikért, de ezt azért egyszer megkóstolnám!

    VálaszTörlés
  6. Én még soha nem ettem, de itt az ideje kipróbálni, és most már van egy tökéletes receptem is hozzá! Köszi :)

    VálaszTörlés
  7. Az egyik legelegánsabb torta! Nagyon szép lett a tiéd! Egyébként olvastam valahol, hogy az eredeti recept szerint kiwivel készítették, de bogyós gyümölcsökkel sokkal szebb szerintem :))

    VálaszTörlés
  8. Ezt ki kell próbáljam.... Összefut a nyál a számban, ha olvasom a receptet, vagy nézem a képeket... :))))))) Ügyes vagy!

    VálaszTörlés
  9. Egyszer én is szívesen megkóstolnám és az, ahogyan leírtad igazán kedvet is csinált hozzá! Olyan jó volt olvasni! :-)

    VálaszTörlés