2011. március 4., péntek

Újság torta / Newspaper cake


Hétfőn tudtam meg, hogy szerdán lesz a Deszki Hírnök 20 éves szülinapi partyja. :) A méret 40 szeletes, a forma újság torta... Nincs lehetetlen!! Igaz, még nem tudtam,hogy újságból (ami ugye vékony és sok pici betűs írás, meg fejléc... van rajta...) hogyan sikerül majd összehozzak egy tortát... ?? Végül kitaláltam és nem is bonyolítottam meg... túlságosan... :))
A legnagyobb tepsimmel megsütöttem a piskótát, majd készítettem egy kisebbet, vékonyabbat a tetejére (ebből lett az újság).
Összesen 24 tojást használtam, ehhez szoroztam fel az adagokat. Nagy sikere van a citromos krémemnek... (még kicsiny falunk első asszonya is elkérte a receptet :)) , szóval ezt is citromosra kérték. Ehhez a piskótámhoz 6 adagnyi krémet készítettem. Betöltöttem a piskótát, majd a kisebbet is a tetejére tettem. Kívülről vékonyan átkentem a maradék krémmel...
Innentől hibák sorozatát követtem el! Egybe burkoltam a két tortát... ez még nem gond, szép lett... de utána se kedves szóra, de még csúnyára se tudtam a felső piskóta köré bevágni a szatén amyagnak szánt K2-t... :( Mennyivel egyszerűbb lett volna ha az alsó tortát külön borítom, majd ráhelyezem a kisebbet, amire jó nagyra nyújtom a burkolást... az újság résznél passzentosan rásimítom, a lelógó részt pedig anyagszerűen összeráncolom és festem... Na sebaj... Mummy Vs. K2 csatából sok menetes csatározás és némi cselezés után mégis én kerültem ki győztesként! :) Ecsettel, vízben oldott szatén hatású festékkel színeztem az "anyagot". Majd a kisebb torta aljához sodortam egy vékony csíkot, amit arany lüszter festékkel (vízben oldva) festettem meg.
 Az újság kérdést leegyszerűsítettem: OSTYA... de mégsem én lettem volna, ha olyan egyszerűen meg is tudom valósítani, mint ahogy kitaláltam... Össze kellett szerkeszteni a fejlécet a cikkel, plusz leszedni a dátumot és másikat feltenni... Szerencsére van nekem egy Ádámom :), aki még az utolsó utáni pillanatban is megoldja ezeket a feladatokat (köszike, köszike, köszike)... igen ám, de mi is történik ha a pendrive-ot (a nagy kapkodásban) hamar húzzuk ki a gépből??? ... csak a kép fele lesz rajta... másodjára rossz képet tettünk rá, harmadjára csak a hivatkozást a jóra... NEGYEDJÉRE SIKERÜLT!!!! A cukrásznagykeres fiúk széles mosollyal nyitották a kaput :D... mind a 4 alkalommal... Szóval hazaértem a majdnem kész tortámhoz az ostya rengeteggel a kezemben... Emlékeztem én, hogy sokat beszéltük a fórumos lányokkal, hogy az ostyát elég nehéz szépen feltenni a tortára... még akkor (már el is felejtettem, hogy volt az már vagy 1000 éve...) kipróbáltam hidegzselével és gond nélkül működött a képlet... most inkább csak a bakihalmot növeltem... Ecsettel! kentem hidegzselét a torta tetejére, ráhelyeztem az ostyát, majd a tetejét is áthúztam ecsettel!... Felpördült a széle, felpuklisodott a közepe... és megoldotta a festéket a zselé... jujujujujuj... még szerencse, hogy a sok ostyanyomtatási próbálkozásból volt másik 3 választási lehetőségem... Elrontott ostya le, másik ostyával próbálkozás... PÁNIK... ez is ugyanolyan... A harmadiknál nagyon ügyeltem, hogy "éppenhogy" mennyiségű zselét használjak és az is "pillanat" gyorsasággal... Sikerült... nem lett tökéletes, de klasszisokkal jobb mint az előzőek. A szélét virágokkal súlyoztam, az anyag részt áthúztam (oldatlanul) porfestékkel és KÉSZ. Hiphiphurráááááááá!!!!
 Másnap egyből körtelefont ejtettem... ma már tudom (ismét) az ostya felrakás titkát... a következő tortámnál el is árulom ;)

8 megjegyzés:

  1. Hát Mummy nagyon ügyes vagy! Szép lett ez a torta és biztos finom is :)

    VálaszTörlés
  2. Mimi! Örülök, hogy tetszik! Remélem, hogy ízlett az ünneplőknek! :)

    VálaszTörlés
  3. Ha jól gondolom, deszki vagy, ha jól gondolom, akkor Szegeden nyomtattad az ostyalapot. Hol vállalnak ilyet? ...és egyáltalán, mi a titka az ostyalapnak??? Még soha nem próbáltam ostyázni, de ez a torta nagyon jó ötlet!

    VálaszTörlés
  4. Gabi! Igen, deszki vagyok, az ostyát pedig a szegedi cukrásznagykerben szoktam nyomtatni. A titka hogy hidegzselével kell felrakni... kenőkéssel keveset egyenletesen alákenni, ráhelyezed az ostyát, majd a tetejét is áthúzod vékonyan hidegzselével. Te is Szeged környéki vagy?

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a választ! Ki kell próbálnom!
    Igen, Szegedhez közeli, bár Zákányszék talán még kisebb település, itt a "másik oldalon".

    VálaszTörlés
  6. De joooooo!!!! Nagyon közel lakunk egymáshoz!!!! Küldök uzit priviben! :) Nagyon örülök neked!!!!

    VálaszTörlés