2011. április 15., péntek

Barbie torta

Tisztán emlékszem 16 lehettem, amikor elmélyedtem egy beszélgetésbe anyukám barátnőjével... Az egyik fia akkor volt 6éves, a másik 12... Arról folyt a csevej, hogy mennyivel könnyebb a kisebb gyerkőccel, mert őt még olyan ruhába öltöztetheti ami neki (anyukának) tetszik, azt eszik-eszik amit anyuka ad neki... nincsenek igények ilyen-olyan cipőre, ruhára... Visszagondolva igen, ez így volt... nem volt sem kínálatban sem keresletben lehetőség az "Eperkés, Pókemberes, Dorás, Diegos" cuccokra... Gyerekkorom kedvenc ruhadarabja egy Tom&Jerry -s melegítő volt (hozzáteszem ez volt az egyetlen mesefigurás ruhám), amit kb. 8 évesen kaptam... mikor már toldva foltozva volt és jócskán kicsi is volt rám, akkor is azt választottam a ruhásszekrényemből... Eltelt azóta pár év... oké, inkább jó pár év... :)) megváltozott mind a kínálat, mind a kereslet... ma már a Hello Kittys és Aranyhajas ruhák szépen sorakoznak a boltok polcain, sőt vehetünk Toy Storys túrórudit, Csingilinges gabonapelyhet és Mickey egeres joghurtot is... :)))) Nemcsak a 4éves, már a 2éves kismanóm is kiválasztja reggelente, hogy aznap éppen Upsy Daisys vagy Peppa Piges hangulata van és hogy a pelenkája! Én kicsi pónis, vagy cicás legyen... :))) Eszembe jutnak nagymamám szavai "Bezzeg a mi időnkben... Más idők járnak már..." És már megint igaza volt... De ez egyáltalán nem rossz... csak -ahogy ő is mondta- más...  Na, de nem akartam ennyire belemélyedni... igazából egy édes (már-már általánossá vált) tortarendelést szerettem volna megosztani... miszerint egy  felnőtt születésnapra általában így hangzik a felkérés: "Mindegy milyen ízű, Mindegy hogy néz ki... " Míg egy gyerkőc szülinapjára így kapom a rendelést:

Csörög a telefon... Barátnőm az... "Panninak szülinapja lesz"... (3 éves lett a hercegnő) "Konkrét elképzelései vannak, hogy milyen tortát szeretne" :)) "Csokis Hello Kittys torta az óvodába (erről már beszámoltam), lila epres Barbies torta otthonra". :)) A 3 éves kistündér  már kifinomult ízléssel rendelkezik... uh. ilyen estben sokat gondolkodom, milyen is legyen a díszítés... "gyerekes"?, "felnőttes"?, "elegáns"? Abban azért biztos vagyok, hogy bármelyiknek nagyon örült volna... de ha kezünkben a lehetőség, miért érnénk be egy lilára gyúrt anyaggal és pár kiszúrt virággal???

Három formában sütöttem a piskótát... Szokásos pici bográcsomba és hőálló üveg tálamba lapátoltam a ruhának valót...  Mivel sokan köszöntötték a manót, a maradék piskóta tésztát egy kör alakú tortaformába kanalaztam, "állvány" gyanánt a baba alá.
Tölteléknek epres habos krémet készítettem (400ml kemény tejszínhabba elkeverünk 150gr epres joghurtot), amit -a piskótába kerülés után- eperrel sűrűn megpakolunk...
A kerek piskótát halvány sárgával borítottam. Mivel a Barbie ruhán elég furán nézne ki a "Panni" felirat és a 3, ezért erre a tortára helyeztem. 
Barbiet (alias Bellet) folpackba csomagoljuk, haját összekötjük... A ruhát (alias torta) megkenjük krémmel, majd eperrel tűzdeljük (a közepébe ne tegyünk mert nehezebb lesz átlyukasztani...).
(ugye mindenki látja, hogy nem tettem epret a közepébe...??? :D)
Amikor kellő magasságú a piskótánk belehelyezzük a babát a szoknyarész közepébe. Ehhez a "lyukasztást" én vastag (kb. 1,5cm átmérőjű) szívószállal szoktam megoldani. Majd kezdődhet az öltöztetés... Készítettem egy sötétebb és egy világosabb lila anyagot. A sötétebbet kinyújtottam és rózsa mintázóval díszítettem. A középső részt porlüszterrel színeztem, majd alkoholban oldott lila festékkel mintáztam. Csak előkerült a kiszúróm :) legkisebb virágot választottam, amit a felső rész öv pántjra helyeztem. Dekoltázsnál marcipánmintázót használtam. Nyaklánc és karkötő elengedhetetlen kellék.
Remélem ünnepeltnek-ünneplőknek, kívül-belül egyaránt elnyerte tetszését...
És ha már így elmélyedtem múltban és a jelenben... ugye mennyivel jobb, hogy nemcsak a csokibevonatos zsúrtortát rendelhetjük abban reménykedve, hátha még egy marcipán rózsát is kapunk a tetejére... ma már csak a képzelet szablya a határt... azaz a kicsi megrendelők :)... Noddyval, Micimackóval... -és az egyik nagy kedvencemmel...- locsi-fecsi Mártával... :))

2 megjegyzés:

  1. Annyira egyet értek veled! Ez a mi korosztályunk és a gyermekeink sorsa. :) Egyáltalán nem baj, csak egyszerűen más. Örülök, hogy megosztottad a gondolataidat. A torta nagyon szép lett!

    VálaszTörlés
  2. Igen, anno kicsit más lehetőségeink voltak ...a szülinapi torták terén is! Jó kis nosztalgia fogott most el a saját gyerekkorom iránt!
    Szerencse, hogy vannak ezek a határozott ízlésű háromévesek, mert olyan édesen tudnak örülni, mikor tortában ölt testet az elképzelésük!

    VálaszTörlés