2011. február 19., szombat

Dajka néni torta


Mielőtt belekezdek a torta-mesémbe egy kicsit kampányolnék az óvónők mellett... (igen, igen ez egy tortás blog, de ezt fontos megjegyeznem!) visszatekerném az időt... egészen szeptemberig... Ekkor kezdődött ismét az ovi és ezzel a beszoktatás... ismét kegyetlen nehéz volt... de persze csak NEKEM... :) Megint meggyőztem magam, hogy ez az élet rendje, pláne hogy az én imádott hercegnőm is szeret óvodába járni... és jött a kérdés  ha szeret oda járni, valószínűleg azért van mert őt is szeretik ott...???!!! Mi kell több egy anyának! Viszonozni akartam a kedvességüket, így megrohamoztam az óvónéniket és dajkanénit, hogy megtudjam a szülinapi és névnapi dátumaikat... húúú látnotok kellett volna az arcukat :( !!!! tényleg zavarban voltak... azt mondták még senki sem kérdezett ilyet tőlük, sőt a névnapjukon sem szokták a szülők megköszönteni őket! :((
Kedves óvodás gyerkőcös anyukák, sütésre fel! Életünk értelmét bízzuk az óvónőkre, ez a legkevesebb amivel viszonozhatjuk a kedvességüket!
Na ennyi kitérő után térjünk vissza a tortára... amit a dajka néninek készítettem névnapjára. :))

Elkészítettem a jól bevált vizes piskóta receptemet, reszelt citromhéjjal fűszerezve, azonban nem tortaformában, hanem bográcsban sütöttem meg. Amíg a piskóta a sütőben szaunázott, elkészítettem a tölteléket, amit narancsos és puncsos krémmel álmodtam meg.


Hozzávalók:
 Narancsos:
1cs. vaníliás pudingpor
3dl tej
5ek cukor
1 narancs reszelt héjja
1 narancs leve
5dkg vaj
5dkg porcukor
2dl növényi tejszín

A pudingport összekeverjük a cukorral és a tejjel, majd hozzáadjuk a narancshéjat. Készre főzzük, majd hűlni hagyjuk (tipp: takarjuk le folpack-kal az edényt és nem bőrösödik be a pudingunk). Ezalatt elkészítjük a vajkrémet. Én géppel szoktam összekeverni a vajat és a porcukrot. Majd felverjük a tejszínhabot. Amikor szobahőmérsékletűre hűlt a pudingunk hozzáadjuk a narancslevet és a vajkrémet (nem mindig keverem bele az összeset). Ekkor mixer géppel áttöröm (köszi Klári a tippet :))Végül összeforgatjuk a tejszínhabbal és habzsákba töltjük.

Puncskrém:
1cs. puncspuding
3dl tej
5ek. cukor
5dkg vaj
5dkg porcukor
2dl növényi tejszín

Az előzőhöz hasonlóan elkészítjük a krémet, majd ezt is habzsákba töltjük.

Miután teljesen kihűlt a piskóta, három részre vágtam, közepére tettem egy kiskanál tejszínhabot, amibe benyomtam egy darabka narancsot és -a feketeerdő tortához hasonlóan- körkörösen, a krémeket váltva betöltöttem a tortát.
Maradék krémmel vékonyan bevontam a torta külsejét és 15percre hűtőbe tettem. Majd K2-vel burkoltam és elkezdtem a díszítést!
Gyémánt mintázót használtam az oldalára (nagyon tetszett, sokszor fogom még ezt használni!). 7 egyenlő méretű "szeletet" vágtam a torta tetején, óvatosan -hogy csak burkolást érje a kés- majd visszahajtottam a szeleteket. Előre elkészített levelekkel és természetesen a rózsával díszítettem. Tortázásban a fekete mellett a piros a másik nehezen elérhető szín... gél állagú festékkel ne is próbálkozzunk :( Porfestéket használtam... minimális mennyiséget!!!! Viszont többször is át kellett gyúrni, hogy minden porszem feloldódjon + egy éjszakát állni hagyni... reggelre gyönyörű élénk piros lesz az anyagunk!!! :)
Gyöngysor formázóval "szalagot" készítettem, amit a torta nyakára illesztettem. Mintázó ollóval kivágtam a névtáblát, amire piros lüszterrel írtam... és pöttyöztem a tortát. 
Ezeket az eszközöket használtam:


És hogy mit is ábrázol a torta??? ... én sem tudom... ilyenre sült a kezeim között... :))) A férjem szerint egy kistáskából nyíló rózsa... Szerinted??
Végül, milliárd bocsi a fényképért... :( ismét megfogadtam, hogy soha semmilyen körülmények között nem fényképezek tortát mobillal... talán mostmár be is tartom :)

7 megjegyzés:

  1. Andi, ez gyönyörű lett! Nagyon jó hogy végre megláthattam hogy ez a rácsozó milyet csinál, én még ki se bontottam ez enyémet. De ez annyira szép hogy hamarosan kipróbálom!:)

    VálaszTörlés
  2. Nekem inkább egy gomba törzséből kinőtt rózsára asszociál a dolog:) De sebaj, a külalak és a kivitelezés is nagyon szép lett.

    A narancskrém nagyon tetszik, ki fogom próbálni.

    A mi dajkanénink is (az egyiké) Elvira:)

    VálaszTörlés
  3. Klárim! Nagyon szépeket lehetne alkotni ezzel a mintázóval (azért hozzá teszem, ezt sem olyan egyszerű használni... gondoljunk csak az illesztésekre és hogy nem egyenes a tortám oldala...).

    Juci! Gomba?? Ez tetszik!!! :) Finom volt a narancskrém, próbáld ki! Dajkanéninek remélem sütöttél vmi szép tortát??!!

    VálaszTörlés
  4. Gyönyörű lett! Nagyon örülök , hogy rátaláltam az oldaladra ,csodaszép tortákat készítesz. Ezután biztos , hogy rendszeres látogatód leszek.

    VálaszTörlés
  5. Angéla! Én is örülök,hogy rám találtál! Látogass sűrűn... mindig van vmi finomság a konyhámban, amivel vendégül tudlak látni! :))

    VálaszTörlés
  6. ...és van ilyen kockázó? Én meg mit össze nem szenvedtem, mire felkockáztam a tortámat...
    Nagyon profi vagy tortázásból!

    VálaszTörlés
  7. Gabi! Jó sokat dolgozhattál vele!!! Gyémánt kiszúró, mintázó /diamond cutter a neve!

    VálaszTörlés