2011. április 13., szerda

Tortadíszítő tanfolyam

Még márciusban Pesten jártam... nem is akármilyen okból... tortadíszítő tanfolyamra mentem... nem is akárkihez... általam nagyon sokra tartott Farkas Vilmos okított minket... nem is akárhol... a Miele főzőiskolában... :))
Ha őszinte akarok lenni elsődlegesen nem is a tortázásról tanultam fontos dolgot... hanem magamról... Elmehetett volna önismereti tanfolyamnak is... ugyanis a magabiztosság egyetlen porszeme sem volt velem aznap... még a tojás feltörésnél is azon izgultam, nehogy elrontsam... hmmm.... azért most belegondoltam, mit is lehet elrontani a tojásfeltörésben amitől annyira de nagyon paráznom kellett...????  na mindegy... Nem is részletezem, mindenesetre érdekes, mennyire "megfagy" az ember lánya, holott amikor csak tehetem tortázok... és tojásokat török... (ujjjjjujjjjujjjj... :DDD )
6 okosodni vágyó tortaszerelmes, Vili és hébe-hóba Sanyi a Miele főzőiskola chefje volt jelen... A délután piskóta sütéssel indult... lisztmentes, csokis-diós piskótát "alkottunk" amit trüffel krémmel ízesítettünk:
Lisztmentes piskóta:
9 tojás kettéválasztva
130g cukor
80gr csokoládé (min. 55%-os kakaótartalmú)
150g fiomra darált dió
 
Habosítsuk ki a tojássárgákat, a fehérjéből és a cukorból készítsünk -nem túl kemény- habot. Óvatosan keverjük össze a sárgájával, majd a harmadát keverjük össze a vízgőz felett megolvasztott csokival... Apránként adjuk hozzá az összes habot. Végül forgassuk bele a diót is.
A sütőnk legyen előmelegítve 165 fokra. Kb. 40-45 perc alatt készre sül.

A trüffel krémet Vili már előre elkészítette (mivel 1 éjszakát állnia kell).
900ml tejszín (lehet fele állati, fele növényi, vagy csak növényi)
650gr étcsokoládé
90-100gr cukor

Az étcsokoládét vízgőzön felolvasztjuk. A tejszínt a cukorral felforraljuk, majd a csokoládéval simára keverjük. Az elkészült híg krémet 1 éjszakán át hűtőben pihentetjük. Másnapra a krém besűrűsödik. Habverő géppel a legalacsonyabb fordulatszámon kezdjük el keverni, majd ha kezd fodrozódni, emeljünk a fordulatszámon. Vigyázzunk, mert ha túl sokáig keverjük, ki fog csapódni. Annyira keverjük ki, hogy éppen csak tartása legyen.
 
A trüffel krém nagy kedvencem lett... azóta többször is készítettem... mennyei finom lett (kipróbáltam már étcsokival, Milka Noisette-l és fehércsokival is... de ez egy másik bejegyzés története... :))
Betöltöttük a tortát... (itt már szabályosan remegett a kezem... normális ez???) Míg a torta a fagyasztóban csücsült, tanárbácsink bemutatta, hogyan is készíti a táska tortát... hmmm... 10 perc sem telt el és a táska (burkolat nélkül) készen volt!!!.... hmmm... Klári barátnőmmel összenéztünk és nem bírtam ki, hogy ne kérdezzem meg... "Mennyi idő alatt készítesz el egy táska tortát?"... Szerintetek???? Majd leesett az állam amikor hallom a választ... "2-3 óra alatt megvan!"... Hogy, micsoda??? Jól értettem???? Nekem ennek a többszöröse szokott lenni... Szóval ő nem értette, hogy én mit tudok elszöszmötölni annyi időt egy tortán... :) én pedig nem értettem, ő hogyan tudja olyan gyorsan, olyan szépre elkészíteni... :)) bebizonyította... mint a youtube-os videókon :) kinyújtotta, kivágta, megmintázta, ragasztotta, sodorta, festette... egy szempillantás alatt KÉSZ!!! Van még mit tanulni...
 
Na de ezalatt jól lehűltek a mi kerek, szögletes, szív tortáink is, uh. kezdetét vette a díszítés...
Természetesen mindent kiakartam próbálni, uh. mivel még nem készítettem ezt a masni szerűséget, őt választottam a tortám tetejére.
Burkoláshoz, ki szerettem volna próbálni a szilikonos virág mintázót, Vili pedig javasolta, hogy kosár mintázót használjak a torta széléhez. Jaj de nagyon izgultam... Állandóan csak kérdeztem: "Ezt ide? Ezt oda? Jó lesz így? Biztos? Hogyan csináljam ezt? Hogyan csináljam azt???" A többiek szépen lassan elkészültek... én viszont egyáltalán nem haladtam... remegő kézzel próbáltam alkotni... ez lett a végeredmény.
Rengeteget tanultam, sokmindent láttam, hallottam! Nagyszerűen éreztem magam és csak remélni tudom hogy még sok sok tanfolyamra eljutok... és... talán... egyszer... hátha eljön a nap, hogy az én tortáim is 2-3 óra alatt pikk-pakk elkészülnek... :) Májusban ismét lesz tortadíszítő tanfolyam! Vili oldalára biztosan felkerülnek majd a részletek.

Köszönet a fotókért Kepka Györgynek, és Klárinak! ;)

7 megjegyzés:

  1. Ne haragudj , de most nagyon irigyellek! Nekem is minden álmom egy ilyen tanfolyam , csak az a baj , hogy itt nállunk Erdélyben nincsenek ilyen " Vili-k". Már utánanéztem , de nem nagyon tartanak a közelemben sehol sem tortadíszítői tanfolyamokat. Nagyon szrencsésnek tartok mindenkit , aki részt vehet Vili tanfolyamán! Én is csodálom őt!

    VálaszTörlés
  2. WOW! Azért én is nagyon szívesen megnézném, hogy hogyan is készül el óra alatt egy táska! Biztos szuper lehetett a tanfolyam. Én is gondolkodom rajta, hogy részt vegyek egyen (a következőn), de én már attól remegő-kezes üzemmódba váltok, ha a valaki nézi ahogyan tortászkodok!
    Igen, tényleg van ebben az egészben valami önismereti tréning!

    VálaszTörlés
  3. Angéla! Eddig Mo.-on sem volt (legalábbis én nem tudok róla...). Lenke fórumán sok tortázóval ismerkedtem meg és páran (akik közel lakunk egymáshoz) "szoktunk" találkozókat szervezni és mindenki mutatja mit és hogyan "kell", tudunk alkotni... Országos találkozóink is vannak (arra még sajna nem jutottam el...). Szerintem ilyet ti is összetudnátok hozni... Egyébként pedig annyira ügyes vagy, hogy nem is kellene tanfolyamra járj... van valami egyedi az erdélyi tortákban... nekem nagyon tetszenek!!!
    Gabi! Már írtam, hogy kereslek, de persze még nem jutottam el hozzád. Küldd át priviben a számod és vasárnapra ne csinálj programot!!! :D Kincs, hogy ilyen közel lakunk egymáshoz!!!

    VálaszTörlés
  4. Szia, Mummy!
    Nagyon aranyos ez a bejegyzés. Remélem nem baj, ha felrakok egy kis reklámot.

    3. Tortadíszítő tanfolyam
    A következő tanfolyam május 9.-én, 10:00-15:00 óráig lesz.
    Megsütünk egy hagyományos, 10(18 cm átmérőjű) szeletes piskótát, sütőpor nélkül. Majd betöltjük a világ leggyorsabban elkészíthető, habkönnyű csokoládékrémjével. A betöltött tortát ostyaképpel fogjuk díszíteni. Megtanuljuk az ostyát úgy felhelyezni, hogy akár napokig a helyén maradjon. Ezen kívül megvitathatunk kisebb vagy nagyobb díszítési fortélyokat, ötleteket. Természetesen nem marad el a figurális torta bemutató sem, melynek keretein belül egy képeskönyvet fogok elkészíteni.
    Aki saját képről szeretne ostyát készítetni, küldjön nagy felbontású jpg formátumú képet a farkasvilmos78@freemail.hu címre május 7.-ig.
    Természetesen az elkészített tortát mindenki hazaviheti.

    VálaszTörlés
  5. Egy az egyben átmásolhatnám Angéla szavait! Én is nagyon irigykedem, igazán kölcsön adhatnátok egy fordulóra Vilit nekünk is:)) Jó néhány évvel ezelőtt énis végeztem egy cukrász tanfolyamot,de hiszitek vagy sem, sütinek, vagy tortának nyomát sem láttam. Azt kérditek, hogy akkor mégis mit csináltam a tanfolyamon? Elárulom. Reszeltem több héten át a narancshéjat. Még csak be se mehettem a laborba. Na ilyen nálunk egy tanfolyam, vagy legalábbis régebben ilyen volt. A lényeg, hogy fizess és talán kapsz érte egy lapot, amit aztán had ne mondjam mire használhatsz. Örülök, hogy nektek megvan a lehetöség résztvenni ilyen tanfolyamokon és azt ajánlom mindenkinek aki szeret tortázni, hogy éljen a lehetöséggel!

    VálaszTörlés
  6. Vili, örülök, hogy írtál! Megvan már a pontos időpont? Persze,hogy kiteszem! De jó, 10-kor kezdődik?? Szerintem jobb mint az esti... Mindenkinek csak ajánlani tudom!!!!
    Cecilia! Narancsreszelésben profi lehetsz... :) Szomorú, hogy nem tanítottak :( én is gondolkodtam cukrász tanfolyamon... de félek kiábrándulnék az egészből... Félre ne értsen senki, de -szerintem- mi nem cukrászok vagyunk... szeretnék készíteni Rákóczi túróst, piskóta tekercset, még a kókuszgolyót és a mignont is imádnám... egy évben egyszer... napi 8 órában elvesztené a varázsát... :( Még véletlenül sem szeretnék senkit megbántani, sőt nagyon tisztelem a cukrászokat... de nekem ez egy finom tortáról szól, amit "órákig" :)) csinosítgatok, hogy különleges legyen... Ezért is mentem cukrásztanfolyam helyett a Vilihez... nem túlzok... rengeteget tanultam!!! Na de elkanyarodtam a lényegtől... Sokan tortáznak Erdélyben is! Keressétek meg egymást, tanuljatok egymástól, Vilit pedig nagyon szívesen kölcsönadjuk egy napra :) (remélem nem haragszik érte:)).

    VálaszTörlés
  7. Szia, Mummy!
    Az időpont végleges, tehát május 9. 10-15:00-ig.
    Jelentkezés:
    http://miele.hu/hu/rendezvenyek/suto-akademia/?id=382
    Üdv: Farkas Vilmos

    VálaszTörlés